Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Οι άγιοι του τριημέρου: Βαρβάρα, Σάββας, Νικόλαος

Τριήμερο με γιορτές αγίων:
4 Δεκεμβρίου: Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος
5 Δεκεμβρίου: Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου
6 Δεκεμβρίου: Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων

Αγία Βαρβάρα
Ήταν 19 χρονών όταν ο ειδωλολάτρης πατέρας της την έκλεισε σ' έναν πύργο. Η νεαρή Βαρβάρα όμως πίστευε στο Χριστό κι έδωσε εντολή στους μηχανικούς να φτιάξουν στο δωμάτιο 3 παράθυρα, στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Ο πατέρας της μόλις αντιλήφθηκε ότι η κόρη το ήταν χριστιανή τής επιτέθηκε να την σκοτώσει. Η αγία κατάφερε να ξεφύγει στα βουνά και ο πατέρας της την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα να την ανακρίνει. Ομολόγησε την πίστη της και μετά από φρικτά βασανιστήρια σκοτώθηκε από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα! Δεν πρόλαβε ο δύστυχος να χαρεί την πράξη του (!) και έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό!

Άγιος Σάββας
Καταγόταν από ένα χωριό της Καππαδοκίας. Από πολύ μικρή ηλικία ξεχώριζε από τα άλλα παιδιά για τις αρετές του. Έμεινε ορφανός από πολύ μικρός. Αργότερα πήγε σε μοναστήρι και έφτασε στο σημείο να κάνει θαύματα βοηθώντας τους φτωχούς και τους αρρώστους. Έφτασε σε βαθιά γεράματα και "κοιμήθηκε" σε ηλικία 94 ετών.

Άγιος Νικόλαος
Κι αυτός έχασε πολύ νωρίς τους γονείς του κληρονομώντας μάλιστα μια μεγάλη περιουσία. Ήταν όμως φιλάνθρωπος και διέθεσε όλα του τα χρήματα για τις ανάγκες των άλλων. Πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή όπου επιβαρύνθηκε η υγεία του από τις αντίξοες συνθήκες κράτησης. Ελευθερώθηκε όταν ανέλαβε αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος. Έκανε πολλά θαύματα, ακόμα και προτού πεθάνει. Κάποια φορά κάποιος κινδύνευε στη θάλασσα και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου. Όχι μόνο σώθηκε, αλλά βρέθηκε ξαφνικά σώος στο σπίτι του. Το θαύμα αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Κωνσταντινούπολη και από τότε ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης των ναυτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου