Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Οι 4 Ευαγγελιστές

Λέγοντας Ευαγγελιστές εννοούμε τους ανθρώπους εκείνους (τους μαθητές του Χριστού) που έγραψαν Ευαγγέλια, βιβλία δηλαδή που παραθέτουν περιστατικά από τη ζωή του Χριστού. Οι Ευαγγγελιστές είναι 4. Οι δύο από αυτούς, ο Ματθαίος και ο Ιωάννης, προέρχονται από το στενό κύκλο των 12 μαθητών του Χριστού και οι άλλοι δύο, ο Μάρκος και ο Λουκάς από έναν ευρύτερο κύκλο μαθητών. 

Α. Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου
 ("Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον")
Είναι το πρώτο Ευαγγέλιο από τα 4. Γράφτηκε από τον Ματθαίο - τον πρώην τελώνη - πιθανόν ανάμεσα στο 60 και το 70 μ.Χ. Ο Ματθαίος αργότερα κήρυξε το ευαγγέλιο στην Αραβία, την Περσία, την Αιθιοπία και αλλού. Τον γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 16 Νοεμβρίου.


Β. Το Ευαγγέλιο του Μάρκου
 ("Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον")
Γράφτηκε από τον Μάρκο γύρω στο 50 μ.Χ. Ο Μάρκος ήταν  μαθητής του Παύλου και του  Πέτρου, από τον οποίο άκουσε και τα περισσότερα για τη ζωή και τη δράση του Ιησού. Αναφέρεται ότι μίλησε για το Χριστό στη Ρώμη αλλά και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου και μαρτύρησε. Τον γιορτάζουμε στις 25 Απριλίου.

Γ. Το Ευαγγέλιο του Λουκά
 ("Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον")
Ο Λουκάς ήταν γιατρός ελληνικής καταγωγής. Βαπτίστηκε χριστιανός και ακολούθησε τον απόστολο Παύλο στις περιοδείες του. Ήταν επίσης και ζωγράφος. Μάλιστα, τρεις από τις εικόνες που έφτιαξε σώζονται μέχρι σήμερα! Μία βρίσκεται στη μονή Σουμελά, στη Βέροια, μία στο Μέγα Σπήλαιο, στα Καλάβρυτα και μία στη μονή του Κύκκου, στην Κύπρο. Ο Λουκάς πέθανε με μαρτυρικό θάνατο, σε ηλικία 80 ετών. Γιορτάζει στις 18 Οκτωβρίου.


Δ. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη
 ("Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον")
Ο Ιωάννης ήταν ο μικρότερος από τους μαθητές του Χριστού και αναφέρεται ως ο αγαπημένος του μαθητής. Εκτός από το Ευαγγέλιο έγραψε τρεις επιστολές και την "Αποκάλυψη". Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Πάτμο και κοιμήθηκε ειρηνικά, πιθανότατα στην Έφεσο, σε μεγάλη ηλικία. Το λείψανό του δεν βρέθηκε ποτέ! Γιορτάζει στις 8 Μαΐου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου